google-site-verification=J9ktQVy01mE6mSuI4jTYsydblSXIJTnml8WrhCbt_tY
Valitse sivu

Digitaalisuus ja muuttuva työelämä näkyvät vahvasti myös työtiloihin liittyvissä trendeissä. Erityisesti IT-yritykset ja startupit ovat panostaneet persoonallisiin toimitiloihin jo pitkän aikaa ja nämä trendit alkavat pikkuhiljaa levitä myös muihin yrityksiin eri aloille. Tilat nähdään keinona viestiä yrityksen omaleimaista yrityskulttuuria. Parhaimmillaan työtiloilla voidaan vaikuttaa työntekijöiden tuottavuuteen, luovuuteen, innovatiivisuuteen, yhteistyöhön ja yhteishenkeen. 

RoveConcept on listannut kuumimmat työtilatrendit maailmalta vuodelle 2017 (https://www.entrepreneur.com/article/288386)

top15_otsikot-02

1. Avoimet tilaratkaisut

Perinteiset koppikonttorit ovat väistymässä erilaisten avoimien tilaratkaisujen tieltä. Avokonttoreita löytyy jo monesta toimistosta, vaikkakin niitä on myös kritisoitu esimerkiksi rauhattomuuden takia. Avokonttoreiden lisäksi uutena trendinä ovat erilaiset monitilatoimistot, jolloin eri tiloja voidaan hyödyntää ja muunnella yrityksen tarpeista ja tehdyn työn luonteesta käsin.

2. Yhteisölliset työpisteet

Monissa toimistoissa suositaan isoja työpisteitä, joihin mahtuu istumaan useita henkilöitä saman pöydän ääreen. Näin voidaan parantaa yhteisöllisyyttä sekä edistää yhteistyötä ja avointa tiedon vaihtoa. Paikat voivat myös elää ja vaihtua projektista toiseen siirryttäessä.

3. Seisoma-työpisteet

Perinteistä istumatyötä tekevien keskuudessa suositaan kasvavissa määrin sähköpöytiä, jolloin työtä voi tehdä päivän mittaa eri tavoin; seisoen tai istuen. Tärkeää olisikin löytää itselle sopiva tapa tehdä työtä. Koko päivän seisominen ei välttämättä ole sekään optimaalinen vaihtoehto ergonomiaa ajatellen.

4. Whiteboard-seinät

Erilaiset workshopit ja ideariihet toimistolla edellyttävät myös enemmän tilaa ideoinnille. Isot whiteboard-seinät sekä muut muistiinpanoseinät ovatkin yhä tutumpi näky toimistoilla nykyään.

5. Lasiseinät tilanjakajana

Kokoushuoneiden ja muiden kohtaamispaikkojen sekä työskentelytilojen rajaamisessa hyödynnetään lasiseiniä, jolloin koko toimiston yleisilme saadaan pidettyä mahdollisimman avarana.

6. Avoimet lounget ja taukotilat

Perinteiset henkilökunnan ruokailutilat ovat väistymässä rennompien kohtaamispaikkojen tieltä. Erilaisilta loungeilta ja taukotiloilta kaivataan kodinomaisuutta, joka houkuttelee viettämään aikaa yhdessä myös työpäivän jälkeen.

7. Toimitilabrändäys

Brändäyksen avulla yritys voi tehdä tilasta persoonallisen näköisen ja kertoa tarinaansa sekä tuoda esiin yrityksen visiota, missiota ja yrityksen arvoja. Kun nämä tuodaan näkyväksi yrityksen tiloissa, ne ovat läsnä työntekijöiden arjessa joka päivä. Onnistuneella brändäyksellä voidaan tuoda esille yritykselle tärkeitä asioita visuaalisesti ja sitä kautta vaikuttaa tunnetasolla työntekijöihin.

8. Säilytystilojen vähentäminen

Digitaalisuuden myötä tarve printtaukselle, arkistoinnille, kopioinnille ja varastoinnille vähentyy, jolloin myös säilytystilat toimistoilla vähentyvät ja tilaa vapautuu muuhun käyttöön.

9. Läppärityön huomioiminen

Läppärit eivät sido käyttäjiä samalla tavalla tiettyyn työpisteeseen kuin pöytäkoneet. Työtä halutaankin tehdä nykyään rennommin vaikka sohvan nurkasta käsin sekä paikkaa vaihdellen päivän mittaan.

10. Värien käyttö

Värien käyttö toimistosisustuksessa lisääntyy. Persoonallisuutta haetaan myös erilaisten tehostevärien ja brändivärien käytön kautta.

11. ”Hot-desking”

Tarve nimetyille työpisteille vähentyy erilaisten mobiilien työvälineiden ja langattomien yhteyksien myötä. Tiimeissä on nykyään enemmän liikkuvaa porukkaa ja töitä tehdään myös etänä, jolloin toimistolla voi olla päivästä riippuen eri henkilöitä.

12. Työtilojen raivaus

Kun nimetyt työpisteet vähentyvät ja digitaalisuus lisääntyy, yritetään työtiloista karsia myös ylimääräistä krääsää. Avoimet tilaratkaisut vaikuttavat myös siihen, että toimiston yleisilme on helposti sotkuinen jos tavaraa on liikaa.

13. Sähköiset työkalut 

Tietotyön myötä laitteiden tulisi olla toimintavalmiina ajasta ja paikasta riippumatta. Latauspisteet ja langattomat verkot on oltava käytössä toimistolla liikuttaessa sekä työntekijöille että vierailijoille.

 14. Kuntoilutilojen lisääminen

Työntekijöiden jaksamiseen ja hyvinvointiin suhtaudutaan nykyään kokonaisvaltaisemmin myös työpaikoilla. Uutena trendinä onkin erilaisten  kuntoilutilojen tuominen toimitilojen yhteyteen.

 15. Vihersisustaminen

Vihersisustaminen tekee vahvasti tuloaan työtilasisustuksiin. Sen avulla voidaan luoda näyttävyyttä toimistolle, lisätä viihtyvyyttä sekä vaikuttaa positiivisesti sisäilman laatuun. Vihersisustamisen on todettu myös useissa tutkimustuloksissa vaikuttavat positiivisesti työntekijöiden tuottavuuteen.

Lähde: https://www.entrepreneur.com/article/288386
https://www.roveconcepts.com

%d bloggaajaa tykkää tästä: